NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

Mezőfalva

2021. június 9-10.

AZ ORSZÁG

LEGNAGYOBB

SZÁNTÓFÖLDI

RENDEZVÉNYE

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow -  Mezőfalva várja a gépes kiállítók jelentkezését.

A jelentkezési lap már elérhető a http://szantofoldinapok.hu/index.php/menu/kiallitoknak.html oldalon.

A részletekért keresse a szervezőket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36 70 528 5682 telefonszámon.

Legyen részese az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényen, ahol újra együtt lehet az Agrárium!

 

A klímaváltozás napjaink olyan átfogó problémájává vált, mely kihatással van mind a természeti erőforrásainkra, mind a gazdaságunkra és általánosságban az egész társadalom jóllétére. Az agrárium, mint közvetlenül érintett ágazat különösen kitett ezeknek a hirtelen és markáns változásoknak, ugyanakkor kellő potenciállal is rendelkezik ahhoz, hogy szembenézzen a kihívásokkal, mérsékelje a negatív hatásokat és elősegítse az alkalmazkodást a változó körülményekhez.

Legfontosabb feladatunk a Klíma, a Víz, a Talaj és az Élővilág védelme, javítása a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságának biztosítása érdekében, amelynek jelmondataként választhatjuk: „Ültessük gyakorlatba a fenntarthatóságot!”

Mindezen lehetőségek szemléltetéseként, az idén immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő NAK Szántóföldi Napok rendezvényünk központi témája:

 A mezőgazdaság válaszlehetőségei a klímaváltozás következtében fellépő kihívásokra.

 A Mezőfalván 2021. június 9-10-én megrendezésre kerülő Szántóföldi Nap keretében az agrárgazdaság területén a legfrissebb újdonságok megismertetése kerül sor, beleértve a klímatudatos gazdálkodás szemlélete.

 Az elérendő célok:

 1. a termőtalajok állapotának megőrzése, javítása
 2. a termőföldek vízgazdálkodásának, vízellátásának javítása,
 3. változatos tájszerkezet kialakítása, agrárerdészeti fásításokkal, erdőtelepítésekkel
  • egyrészt a mezőgazdasági területek mikroklímájának védelme céljából,
  • másrészt a mezőgazdasági területek biodiverzitásának növelése érdekében,
 4. a mező- és erdőgazdasági területeken a gazdálkodást hátráltató tényezőkkel – pl. özönnövények terjedése, vadkár – szembeni fellépés.

A rendezvény keretében egy összevont tematikus egységként mutatjuk be a természeti erőforrásainkkal történő tudatos, óvó és fejlesztő gazdálkodás lehetőségeit, amely a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik meghatározó eleme.

 

 1. Talajvédelem, talajjavítás

Egyik legfontosabb erőforrásunk a talaj vertikális bemutatására is sor kerül egy minimum 25 m hosszúságú talajszelvényben rámutatva a talaj szervesanyag-megőrzésének fontosságára, a talaj vízbefogadását és víztartását elősegítő agrotechnikákra.

A talaj megfelelő használata, védelme ugyanis jelentős mértékben kihat a költségekre és terméseredményekre, mindemellett a talaj puffer kapacitása révén csökkentheti a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzeteket.

 1. Vízmegőrzés, vízpótlás

A vízmegőrzés, illetve a vízpótlás a változó klíma miatt úgyszintén egyre inkább fókuszba kerül, a gazdaságossági szempontokra egyaránt tekintettel.

A rendezvényen bemutatásra kerülnek talajvíz-háztartását javító agrotechnikai módszerek, az aszály-monitoring hálózat ismertetése, valamint a víztakarékos öntözési lehetőségek, a vizek mennyiségi és minőségi védelmének szellemében, valamint az év elejétől hatályos öntözéses törvény és végrehajtási elemei is ismertetésre kerülnek.

 1. Klímavédelem, biodiverzitás

A változó klímához történő alkalmazkodásban további számottevő segítséget nyújthatnak a fásítások, mezővédő erdősávok és erdők megőrzése, illetve tudatos telepítése az agrártájban.

Az erdőknek és fásításoknak a globális klíma- és környezetpolitikai hatások mellett, továbbá a mikroklíma javításán, a vízbázisok védelmén, a szélsőséges időjárási hatások elleni védő hatásokon, valamint a talajerózió megelőzésén túl kiemelkedő jelentőségük van a biológiai sokféleség fenntartásában, illetve növelésében is azáltal, hogy élőhelyeket, ökológiai folyosókat képeznek a vadon élő fajok – beleértve a vadászható vadfajok – populációinak.

A rendezvénnyel alapvető célunk tehát a klímatudatos szemlélet elterjesztése.

Bemutatjuk, hogy jó szemléletmóddal – esetlegesen szakítva a korábbi gyakorlattal – sokat tehetünk a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédése, a talajok védelme, a termőföldek vízgazdálkodásának javítása, valamint a biodiverzitás megőrzése, növelése érdekében.

A fentiek ezen kívül a mezőgazdasági termelés gazdasági fenntarthatóságára is pozitívan hatnak, hiszen, ha a kultúrnövények, illetve a termelés számára optimális feltételeket teremtünk, az közvetlenül kihat a gazdaságunk jövedelmezőségére is. A mezőgazdasági területek fásításával kapcsolatban is érdemes tekintettel lenni arra a kutatási eredményre, miszerint az együttes hasznosítás ökonómiai értelemben is nagyobb haszonnal jár, mint a tisztán mezőgazdasági termelés, illetve fatermesztés.

Tisztelt Látogató!

Nem mondunk le az álmainkról. Töretlen lelkesedéssel készülünk Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényére, melyet egy év kényszerkihagyás után 2021. június 9-10-én tervez megrendezni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az idei Szántóföldi Napok a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldeken vonultatja fel ismét a legújabb agrártechnológiákat és gépcsodákat, természetesen amennyiben az érvényben lévő járványvédelmi előírások ezt lehetővé teszik. Rajtunk, szervezőkön nem fog múlni, mindent bevetünk, hogy a lehető legbiztonságosabb keretek között lássuk vendégül a nagyszámú érdeklődőt.

2017-ben nagy fába vágta a fejszéjét a kamara, amikor megszervezte az első NAK Szántóföldi Napokat. Külföldi szántóföldi események sikeres példáit és azok pozitív hozadékait láttuk magunk előtt, és olyan nagyszabású és újszerű rendezvényt álmodtunk meg, amire nem volt még példa Magyarországon. Legalábbis emberemlékezet óta nem, mert ha kicsit mélyebben kutakodunk a nemzeti agrármúltunkban, akkor utánaolvashatunk annak, hogy a Széchenyi István gróf nevéhez fűződő, 1835-ben alakult Magyar Gazdasági Egyesület már a 19. században a mezőgazdaság különböző ágazatait szakosztályokra bontotta, kiállításokat, versenyeket szervezett. 1882-ben Agárdon nemzetközi gőzeke- és ekeversenyt, 1892-ben Nyíregyházán nemzetközi aratógépversenyt rendeztek. Úgy is mondhatjuk, a mai Szántóföldi Napoknak megvoltak a korai hazai elődei.

2017 óta a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlva rendre 15-20 ezer szakmai érdeklődő látogatott ki a NAK Szántóföldi Napokra. Különösen annak ismeretében nagy szám ez, hogy nem családi vagy hobbirendezvényről van szó, hanem teljesen szakmairól, ahogy ez idén is lesz, szándékosan nem hétvégére időzítve, hanem szerdai és csütörtöki napra, a szakmát célozva.

A NAK Szántóföldi Napok immáron hagyományosan az ország legnagyobb szabadtéri agrárszakmai kiállítása, komplex, meghatározó tájékozódási pont a gazdálkodók számára, akik közvetlenül a „terepen”, azaz a szántóföldön szerezhetnek naprakész információkat, ismerhetnek meg innovatív technológiákat, amelyek segíthetik őket a fejlődésben, versenyképességük erősítésében.

A tavalyi rendezvény járványhelyzet miatti elmaradása után idén az elmúlt két év fejlesztéseit együtt mutatjuk be. Hosszú idő után ez lesz az első nagy agráros, országos jelentőségű rendezvény, ahol végre újra találkozhatnak a szakma szereplői.

Várjuk Önt is 2021. június 9-10-én Mezőfalván!

 

Győrffy Balázs

elnök 

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021. június 9-10-én rendezi meg az immár hagyományosnak mondható NAK Szántóföldi Napok szabadtéri agrárszakmai kiállítást, amennyiben az akkor érvényben lévő járványvédelmi előírások lehetővé teszik ezt.

A NAK Szántóföldi Napok az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg szántóföldi környezetben, többük munkavégzés közben is. A gazdálkodók időt, energiát és pénzt megtakarítva, egy szabadtéri helyszínen láthatják a mezőgazdasági gépgyártók és a szántóföldi növénytermesztés legújabb fejlesztéseit.

A tervezett programban a fajta-, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók mellett állógépes kiállítás, mozgógépes bemutató is lesz, valamint demópályán próbálhatók ki a gépek, gépkapcsolatok.

A kétnapos rendezvényre, melyet maximális biztonsági intézkedések mellett tartanak meg a szervezők, ingyenes a belépés.

A rendezvényt maximális biztonsági intézkedések mellett tartják meg a szervezők, és csak abban az esetben, ha arra az akkori járványvédelmi előírások lehetőséget biztosítanak.

A rendezvénnyel kapcsolatban a kiállítók a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, valamint a +36 70 528 5682-es telefonszámon tudnak érdeklődni.

Járvány van, rendkívüli helyzet van, az élelmiszertermelés mégsem állhat le!
A magyar mezőgazdasági gépgyárak sem álltak le, folyamatosan biztosítják a jó gépeket, jó áron, az alkatrészellátás is zavartalan. Az elmaradó szántóföldi bemutatókat a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) tagvállalatai az interneten keresztül tartják meg Önnek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége főszervezésében 2020. május 27-28-án megtartani tervezett IV. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvény a Magyarországot is elérő koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott, a szabadtéri rendezvények látogatását és megtartását korlátozó kormányrendelet miatt (miután a NAK és a MEGFOSZ vezetősége is felülvizsgálta a lehetőségeket) a főszervezők döntése értelmében az idei évben elmarad!

A IV. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow – Mezőfalva rendezvényre várhatóan 2021-ben kerül sor.

Köszönjük megértését, és számítunk Önre a jövő évre halasztott rendezvényen is!

Az első, 2017-es év pozitív tapasztalatai és visszajelzései alapján nem volt kérdés, hogy a kamara 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban is megrendezze a kiállítást!

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezése a tél beköszöntével sem állt le.

A háttéregyeztetések folynak, a programok alakulnak, a jelentkezési lapok hamarosan publikusak lesznek.

Amennyiben valaki a fajtabemutatóval, vagy mikroparcellás bemutatóval készülne, az keressen minket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Jelentős szakmai programokkal, kiemelt érdeklődés mellett zajlott le a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat több mint 150 kiállító kínálta a gazdálkodóknak. Az eseményt jövőre is ugyanitt szervezi meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal, az erdészeti szakmai szervezetekkel, valamint a helyi állami erdőgazdasági társasággal együttműködve az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényén, a Mezőfalván megrendezett III. Szántóföldi Napokon átfogó szakmai programsorozat keretében tájékoztatta a gazdatársadalmat az aktuális erdészeti kérdésekről.

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow - Mezőfalva várja a gépes kiállítók jelentkezését. A jelentkezési lap már elérhető a http://szantofoldinapok.hu/index.php/menu/kiallitoknak.html oldalon. A részletekért keresse a szervezőket a szantofoldinapok@nak.hu email címen vagy a +36 70 528 5682 telefonszámon....
Tisztelt Látogató! Nem mondunk le az álmainkról. Töretlen lelkesedéssel készülünk Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényére , melyet egy év kényszerkihagyás után 2021. június 9-10-én tervez megrendezni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az idei Szántóföldi Napok a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldeken...
Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow - Mezőfalva várja a gépes kiállítók jelentkezését. A jelentkezési lap már elérhető a http://szantofoldinapok.hu/index.php/menu/kiallitoknak.html oldalon. A részletekért keresse a szervezőket a szantofoldinapok@nak.hu email címen vagy a +36 70 528 5682 telefonszámon....
Tisztelt Látogató! Nem mondunk le az álmainkról. Töretlen lelkesedéssel készülünk Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényére , melyet egy év kényszerkihagyás után 2021. június 9-10-én tervez megrendezni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az idei Szántóföldi Napok a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldeken...