NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

NAK SZÁNTÓFÖLDI NAPOK
és AGRÁRGÉPSHOW - MEZŐFALVA

Infovonal: +36 70 528 5682

Mezőfalva

2021. június 9-10.

AZ ORSZÁG

LEGNAGYOBB

SZÁNTÓFÖLDI

RENDEZVÉNYE

Az idei NAK Szántóföldi Napok rendezvényen a kamara szakértői a NAK Szakmai Színtéren várják a kedves érdeklődőket. A területen szakmai kiadványokkal érdekes előadásokkal várják a látogatókat illetve személyesen válaszolnak az odalátogatóknak több témában is, legyen az a Családi Gazdaságok reformja vagy osztatlan közös tulajdon megszűntetése, mezőgazdasági kérdés vagy akár támogatásokkal kapcsolatos érdeklődés. 

Az egyes szakértőink fogadóórájával kapcsolatban további információ a PROGRAMOK menüpontban található.

Fókuszban a képzés és a szaktanácsadás

A NAK szervezeti egységein belül ellátjuk az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. Koordináljuk, nyilvántartjuk a hazai mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer szereplőit és működtetjük a feladathoz szükséges Elektronikus Szaktanácsadói Névjegyzékkezelő Rendszert.

Jogszabályban meghatározottak szerint vezetjük a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzéket. Fogadjuk a szaktanácsadói tevékenységre irányuló bejelentéseket és ellenőrizzük a végzettségi és szakmai tapasztalattal összefüggő feltételeket. Honlapunkon közzétesszük a szaktanácsadók és szervezetek elérhetőségét a szaktanácsadási szolgáltatást keresők számára.

A kiállítás látogatóinak információt tudunk adni a szaktanácsadók szakterületeiről, a földrajzi tevékenységi területükről, elérhetőségükről, a támogatott szaktanácsadásban résztvevő szervezetekről és a szaktanácsadói névjegyzékbe kerülés feltételeiről.

Az Agrárminisztérium a NAK-kal együtt tavalyi évben is meghirdette az „Év Szaktanácsadója Díj” pályázatot. A díj célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit legjobban szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját.

Az eseményen kerül átadásra az „Év Szaktanácsadója Díj”, az arra ügyfeleitől jelölést kapott és pályázati úton kiválasztott szaktanácsadók részére.

A NAK tudásátadáshoz kapcsolódó kiemelt feladata a szakképzéshez kapcsolódik. A koordináció, ágazati alap- és mestervizsgák, tanulmányi versenyek, valamint pályaorientációs programok szervezése mellett, a szakképzés egyik legfontosabb pillére a duális képzés. Duális képzésben azon gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, akik szerepelnek a NAK duális képzőhelyek közhiteles hatósági nyilvántartásában. A kiállítás látogatói között nagy számmal fordulnak elő duális képzésben résztvevő partnerek, vagy potenciális duális képzőhelyek. Őket a közhiteles nyilvántartásba bekerülés feltételeiről és annak folyamatáról tájékoztatjuk. A duális képzőhelyek jogairól és kötelezettségeiről kaphatnak felvilágosítást. A nyilvántartásba vételhez vizsgáljuk, hogy alkalmas-e a szakirányú oktatás ellátására és a tanuló szakmai vizsgára történő felkészítésére, hogy rendelkezik-e a szakma oktatásához szükséges érvényes jogszabályokban meghatározott személyi, tárgyi, adminisztrációs és egyéb oktatás lebonyolításához kapcsolódó feltételekkel, valamint megfelel-e jogszabályokban előírt egyéb feltételeknek. Többek között erről és az ehhez kapcsolódó kérdésekről kaphatnak részletesebb felvilágosítást az érdeklődők. A tanulószerződéseket felváltó szakképzési munkaszerződés kötésének módjáról, annak előnyeiről, pozitívumairól is beszélgethetnek kollégáinkkal. A duális képzőhelyek felvilágosítást kaphatnak a már kifutó jellegű tanulószerződések rendszeréről.

Családi gazdaságok reformja

Január elsején hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló törvény, így már kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások. A közelgő határidőkről és adminisztratív teendőkről kívánunk standunknál információt nyújtani.

Közös Agrárpolitika
Jelenleg is zajlik a 2023-27 közötti KAP támogatások stratégiai tervezése. Számos kérdésről ugyan még nem született döntés, de a körvonalazódó KAP Stratégiai Terv tervezett beavatkozásairól, és azok néhány részletéről már be tudunk számolni.
Minden, ami mezőgazdaság

A kiállításon szakértő kollégáinknál állattartás, kertészet, szántóföldi növénytermesztés, növényvédelem témakörben érdeklődhetnek a látogatók. A vadkárkockázat az ország számos részén meghatározó termelési feltétel a mező- és erdőgazdálkodásban.

Országos Jégkármérséklő Rendszer - JÉGER
Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer 2018-ban kezdte meg a működését. A rendezvényen a rendszer működéséről, a korábbi évek eredményeiről és tapasztalatairól érdeklődhetnek standunknál és megtekinthetik a manuális talajgenerátor kiállított példányát.
Osztatlan közös tulajdon megszüntetése

A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetése sok-sok éves problematikája az agráriumnak. Több kampány is indult a felszámolására, melyek részben sikertelen, részben vontatott végrehajtását követően az új jogszabályi környezet a tulajdonostársakra bízza az osztatlan közös tulajdon felszámolását. A jogszabályi környezet kétféle eljárásban teszi lehetővé a közös tulajdon megszüntetését, mellyel kapcsolatban igyekszünk a kérdezőknek mindenre kiterjedő, megnyugtató választ adni.

Vadkár megelőzés és kezelés

Örökzöld kérdések, hogy mit tehet a gazdálkodó a vadkár megelőzése, illetve, ha a vadkár bekövetkezett, akkor a kárösszeg megfelelő meghatározása, és a kár eredményes érvényesítése érdekében. Ezekben a kérdésekben igyekszünk útmutatásokat adni, többek között az év elején megjelent vadkárfelmérési útmutatók apropóján is.

VP felhívások 2021-22

Standunkon tájékoztatást kapnak a látogatók az ÁTMT, kertészeti gépbeszerzés, ÉLIP, precíziós géppályázat, mezőgazdasági kisüzemekkel kapcsolatos pályázatokról. 1527 Mrd Ft áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Pályázatokból az úgynevezett átmeneti forrásokra. Emiatt számos beruházási támogatás megnyitása várható már az idei évben is. Jöjjön el és tudjon meg többet!

Az idei NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow több szempontból is különleges volt. Az év elején még el sem tudtuk képzelni, hogy júniusban lehetőségünk lesz találkozni Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényén! Ennek ellenére vagy pont ezért az esemény rendkívül népszerű volt a gazdálkodók körében, melyen...
Az idei NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow több szempontból is különleges volt. Az év elején még el sem tudtuk képzelni, hogy júniusban lehetőségünk lesz találkozni Magyarország legnagyobb szántóföldi rendezvényén! Ennek ellenére vagy pont ezért az esemény rendkívül népszerű volt a gazdálkodók körében, melyen...