top of page

NAK Szakmai Színtér Mezőfalván! Szakmai programok széles kínálatával várjuk látogatóinkat

Frissítve: jún. 3.

Idén a változó körülményekhez való alkalmazkodás, precíziós gazdálkodás, a hatékony inputanyag felhasználást támogató technológiák állnak a kiállítás fókuszában. Bemutatjuk a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszereket, eszközöket, illetve felhívjuk a figyelmet a vízmegtartás és az öntözés felértékelődött szerepére. Kiemelt szerepet kap a kiállításon a termelés diverzifikálása, az új szántóföldi növények termesztésének bemutatása, a talajkímélő gazdálkodás, a forgatás nélküli talajművelés is.


Az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői a NAK Szakmai Színtéren várják az érdeklődőket. A területen szakértő kollégáink az agrárium legégetőbb kérdéseit járják körül, saját szakterületüknek dedikált állomásaikkal.Talaj állomáson a talajjal kapcsolatos ismeretek gyűjthetők be gyakorlatias megközelítésben, a helyszínen megismerhetők a talajok fizikai és kémiai tulajdonságai, mérjük a különböző fedettséggel bíró talajok szén-dioxid kibocsátását és megnézzük, hogy a lábunk alatt a talajban mennyire zajlik az élet.

Áttekinthetjük az ország talajainak elterjedését, jellemző tulajdonságait és látogatóink is rátalálhatnak saját talajuk alapvető tulajdonságaira, s megérthetik ezek hatását.

Az állomáson jó gyakorlatokat is láthatunk, amelyek bemutatják, hogy hogyan tarthatjuk helyben talajunkat, miként csökkenthetjük a talajerózió hatását.


A mezőgazdasági vízgazdálkodást bemutató standnál a talajnedvesség megőrzésének módjai ismerhetők meg, emellett interaktív, ismeretterjesztő játékra invitálunk minden érdeklődőt a mezőgazdasági vízgazdálkodás legfontosabb és legérdekesebb tudnivalóival kapcsolatban, sőt a helyesen válaszolókat ajándékkal is jutalmazzuk.

Az állomáson lehetőség lesz betekinteni a mezőgazdasági vízgazdálkodással kapcsolatos szakmai kutatásokba, eredményekbe, megnézni az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által kiállított aszálymonitoring állomást és a nyáron nyíló, a vízmegőrzés, vízvisszatartás, valamint a helyes mezőgazdasági vízgazdálkodási gyakorlat kialakításában segítséget nyújtó támogatási lehetőségekről is tájékozódhatnak.


A NAK szakmai színterének következő állomásán a biodiverzitás – a biológiai sokféleség – jelentőségét mutatjuk be, -azt az egyszerű tényt szemléltejtük, hogy minden mindennel összefügg és hatással van egymásra. Minél változatosabb egy ökoszisztéma, annál ellenállóbb és rugalmasabb lehet a környezeti változásokkal, például az éghajlatváltozással szemben. Ha kiveszünk egy elemet a rendszerből, akkor az meggyengül és egy idő után akár össze is omolhat. A biodiverzitás sátorban a környezeti értékek és azok megőrzésére helyezzük a hangsúlyt, a gyepek fontosságára a mezőgazdasági rendszereinkben, illetve itt mutatkozik be a NAK keretében megalakult Zöld Támogató Egység is.

Minden erőfeszítés, amit az élet sokféleségének megőrzése érdekében teszünk, hozzájárul egy egészségesebb, fenntarthatóbb és sokszínűbb környezethez és emberi életminőséghez is.

Várjuk az érdeklődőket sátrunkban, ahol többek között “gyeplapdát” is készíthetnek, amelyet haza tudnak vinni magukkal.


Az Agrárkamara erdészeti szakértői sátruknál várják az érdeklődő agrárszakembereket, látogatókat, diákokat az erdészet szakmai területén, ahol a legelterjedtebb agrárerdészeti területtípusok kerültek kialakításra.  

Kollégáink körbevezetik az érdeklődőket a területen, közben pedig részletes és szakszerű tájékoztatást adnak az agrárerdészeti rendszerek szerepéről, gazdasági és ökológiai előnyeiről, a létesítésükről és fenntartásukról, valamint megválaszolják a földhasználati, erdőgazdálkodási, KAP erdészeti támogatási vagy egyéb szakmai témák kapcsán felmerülő kérdéseket, az erdészet sátrában a NAK kapcsolódó kiadványai is elérhetőek. Naponta két alkalommal 10 órától, és 14 órától erdész kollégáink csemeteültetési bemutatót tartanak és a szerencsés látogatók hazavihetnek és elültethetnek egy-egy facsemetét.


A NAK Szakmai Színtéren a ”European Livestock Voice”, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja kampány is megjelenik, ahol a kampányhoz készült interaktív, szemléletes és informatív bemutató anyagaink segítségével tudományos tényekre alapozottan próbáljuk meg eloszlatni az állattenyésztést, az állattartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket és bemutatni az ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban, a bioszférában.


Sokat hallunk a klímaváltozásról, azonban annak tényleges következményeivel keveset foglalkozunk. Az időjárás a Föld történelmében mindig is változott, viszont ezúttal ez sokkal gyorsabb ütemben történik. A bolygónk számára természetesek ezek a változások, azonban nekünk embereknek meg kell tanulnunk a gyors alkalmazkodást. Klímaváltozás hatására Európa szerte növekszik a jégesők száma és a lehulló jég mérete. Annak érdekében, hogy hazánk mezőgazdasági terményeiben, ingóságaiban és ingatlanjaiban minél kevesebb kár keletkezzen, 2018-ban létrejött az Országos Jégkármérséklő Rendszer, amelyről többet is megtudhatnak a NAK Szántóföldi Napokra látogatók. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Jégkármérséklő Rendszerének sátrában a klímaváltozás témája mellett a jégkármérséklő rendszer működéséről, a szupercellákról és a meteorológiáról kaphatnak részletes információkat az odalátogatók.


Az agrárszakmák iránt érdeklődőket a Szakképzés Információs Pont várja a NAK Szakmai Színtér területén, az érdeklődő a duális agrárszakképzésről, az ehhez kapcsolódó kamarai gyakorlati oktatói vizsgáról, mesterképzésről is tájékozódhat. Emellett az érettségi előtt állók, valamint a felnőttek ingyenes tanulási lehetőségei iránt érdeklődők is hasznos információkra tehetnek szert a Mezőgazdaság és erdészet, Élelmiszeripar, valamint Környezetvédelem ágazotokhoz tartozó tanulási és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatban.

A Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóság sátránál „Szántóföldi Duatlon” megnevezéssel Tudásversenyt és Plakátkészítő versenyt hirdetett a diákokból álló csapatok számára. A tudásverseny keretében iskolánként 6-12 diákból álló csapatok indulhatnak. Ők a kiállítás hat szakmai információs pontján a NAK szakértői által a biodiverzitás, víz- és talajgazdálkodás, erdészet, agrármeteorológia, és földügyek témakörökben tartott, 5-10 perces előadásokon elhangzott információk alapján kitöltött feladatlapok leadása után ajándékcsomagot vehetnek át.


A Szaktanácsadói Információs Pontra várjuk azokat a termelőket, akik szaktanácsadók segítségét szeretnék igénybe venni, de még nem találták meg a számukra megfelelőt. Részükre információt nyújtunk az adott szakterületen tevékenykedő szaktanácsadókról és elérhetőségeikről illetve azoknak is érdemes felkeresni a Szaktanácsadók sátrát, akik már jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek és szívesen átadnák tudásukat másoknak is, akik elgondolkodtak azon, hogy szaktanácsadási tevékenységet folytassanak. Nekik segítünk eligazodni, hogy valójában mit jelent a szaktanácsadói tevékenység, hogyan tudnak ilyen tevékenységet végezni, hogyan kerülhetnek a szaktanácsadói névjegyzékbe, illetve milyen feltételeket kell teljesíteniük ehhez.


Látogasson el a NAK Szakmai Színterére, tudjon meg többet a fent felsorolt témák kapcsán és kapjon első kézből válaszokat az Önt foglalkoztató kérdésekre!


Találkozzunk Mezőfalván!

Comments


bottom of page