top of page

NAK Szakmai Színtér - Szakképzés Információs Pont

A 2024. évi Szántóföldi Napok központi témája a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek. Ez lehetőséget teremt az agrárszakképzésben tanuló diákoknak, illetve a szaktanácsadóknak, hogy bővítsék az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos tudásukat, és megismerjenek számos olyan hagyományos és innovatív módszert, amely hatékonyan segít kezelni a szélsőséges időjárási viszonyok miatt az agráriumot érintő problémákat. Emellett az érdeklődők megtudhatják, hogy hogyan lehet továbbtanulni a szakmai agrároktatásban, valamint a felsőfokú agrárképzésben.

 

A NAK és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szervezésében Mezőfalván megrendezésre kerülő Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításra a kamara szervezésében mintegy 30 agrárszakképző és agrárszakképzést is folytató intézményből 1350 középiskolás diákot várunk, akik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás témakörben a helyszínen az agrárium több területén bővíthetik a tudásukat. A 2023-as Szántóföldi Napokra kilátogatott diákok által kitöltött elégedettségi kérdőív alapján a legkedveltebb standok kiállítói, a KITE, AXIÁL, ABZ DRONE külön programokkal is készül a diákok számára.Fentiek mellett a Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóság „Szántóföldi Duatlon” megnevezéssel Tudásversenyt és Plakátkészítő versenyt hirdetett a diákokból álló csapatok számára. A tudásverseny keretében iskolánként 6-12 diákból álló csapatok indulhatnak. Ők a kiállítás hat szakmai információs pontján a NAK szakértői által a biodiverzitás, víz- és talajgazdálkodás, erdészet, agrármeteorológia, és földügyek témakörökben tartott, 5-10 perces előadásokon elhangzott információk alapján kitöltött feladatlapok leadása után ajándékcsomagot vehetnek át. A kiállításon szerzett tapasztalataikat pedig a hazautazást követően alkotott, és a NAK-hoz visszajuttatott plakátokon oszthatják meg a tanulók. A tudásverseny a plakátok szakmai zsűrizése és a kiállításon leadott feladatlapok értékelése alapján zárul majd, amelynek végén a legjobban teljesítő három csapat részesül további díjazásban.

 

A mezőgazdasági termelésben részt vevő, a kiállításra látogató termelői oldal a Szakképzés és Szaktanácsadás inormációs szakmai sátorban a duális agrárszakképzésről, az ehhez kapcsolódó kamarai gyakorlati oktatói vizsgáról, mesterképzésről is tájékozódhat. Emellett az érettségi előtt állók, valamint a felnőttek ingyenes tanulási lehetőségei iránt érdeklődők is hasznos információkra tehetnek szert a Mezőgazdaság és erdészet, Élelmiszeripar, valamint Környezetvédelem ágazotokhoz tartozó tanulási és továbbtanulási lehetőségekkel kapcsolatban.

Comments


bottom of page