top of page

NAK Szakmai Színtér fenntarthatósági ösvény - Biodiverzitás

Frissítve: 2023. jún. 1.

A fenntarthatóság egyik legnehezebben megfogható eleme a biológiai sokféleség. Míg a talaj és a víz szerepe szinte magától értetődő az élet fenntartásában, addig a fajok sokféleségének megőrzése némi magyarázatra szorul, különösen azon fajok esetében, amelyek a gazdálkodás szemszögéből nézve nem feltétlenül hasznosak.

A fajok egymás közötti és a környezettel való kapcsolatát úgy érdemes elképzelni, mint egy pókhálót: mindenki mindenkivel kapcsolatban áll, kölcsönösen hatnak egymásra és a környezetükre. Ha a pókhálóból egy-két szálat kiveszünk, még be tudja tölteni a funkcióját, de minél több szálat veszünk ki, annál kevésbé és végül összeomlik, nem tud működni. Ugyanez igaz a biológiai sokféleségre is.


A változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem életben/működésben tart – mindezeknek a mezőgazdaságra vonatkozó vetületével ismerkedhetnek meg a NAK fenntarthatósági standjai közül a Biodiverzitás standon. Szakértőink bemutatják, hogy milyen (sokszor egyszerű) dolgokkal járulhat hozzá a gazdálkodó a biológiai sokféleség megőrzéséhez, és hogy ez közép-, hosszútávon miként fog megtérülni számára. Mindemellett, mivel az új KAP támogatások kiemelt eleme a fenntarthatóságot elősegítő támogatások, szakértőink ezekről is részletes információkkal szolgálnak az adott tématerülethez kapcsolódóan.


Tudjon meg többet a tanösvény TALAJ, VÍZ, ERDŐSÍTÉS állomásairól!

bottom of page