top of page

NAK Szakmai Színtér fenntarthatósági ösvény – talaj

Frissítve: 2023. jún. 1.

„Túl kevesen tudják, hogy a lábunk alatt húzódó vékony réteg a jövőnk záloga. A talaj és a benne élő szervezetek sokasága biztosít számunkra táplálékot, … szabályozza a víz-, szén- és tápanyagkörforgást, és lehetővé teszi a szárazföldi életet.

E varázsszőnyegnek kell majd táplálnia a világ 2050-re várhatóan közel 10 milliárd fős népességét és szűrnie annak fogyasztásra alkalmas ivóvizét.” (Forrás: Uniós Talajvédelmi stratégia).

Napjaink egyik központi témája a fenntarthatóság, amelyről talán már mindenki hallott, egyre többeket érdekel, rengeteg információ kering róla a médiában és az interneten, mégis a gyakorlatba történő átültetésében továbbra is rengeteg a kihívás. A fenntarthatóság eszmerendszere nem szűkíthető egyes ágazatokra, hisz közös érdek a jövő biztosítása, amelyben minden feltétel adott egy egészséges és gyümölcsöző élethez.


A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva keretében számos hasznos praktikával, technológiával ismerkedhetnek meg a gazdálkodók, melyekből párat beépítve gazdálkodásába, képes lesz saját termelésének gazdaságosságát is növelni, emellett tenni tud a környezetünk megóvásáért is. A megfelelőbb technológiák használatával csökkenthetjük inputköltségeinket és növelhetjük eszközeink élettartamát. Mindezen túl a korszerű szemlélettel, a jó példák fokozatos gyakorlatba ültetésével hosszútávon védhetjük talajainkat, az élővilágot, vizeinket s nem utolsósorban a levegőt.


A fenntarthatóságban betöltött szerepünk szemléltetésére alkottuk meg kis 1,5 ha-os gazdaságunkat, ahol megismerhetik 2023-tól induló új KAP előírásokat, gyakorlatokat, különös tekintettel a talajaink, vizeink, élővilágunk védelmére. Ezek közül is elsőkét talajaink fontosságát szeretnénk kihangsúlyozni.


A 2023-ban induló új KAP egyik kiemelt eleme a talajaink védelme, megfelelő talajvédelmi praktikákkal, agrotechnikákkal (vetésforgó, talajtakarás stb.), mely által – a gazdálkodók közreműködésével és saját érdekükben is – biztosítható a talaj egészségének fenntartása, javítása.


A tanösvény első állomásaként megtekinthető talajszelvényben a fontosabb fizikai talajtulajdonságokat lehet megismerni, kis gazdaságunkban pedig azokat az intézkedéseket, gyakorlatokat mutatjuk be, amelyek védik a talajunkat, ezáltal mérsékelve a klímaváltozás hatásait. Erre az érdekes és hasznos programlehetőségre mindenkit szeretettel várunk!


Tudjon meg többet a tanösvény VÍZ, ERDŐSÍTÉS, BIODIVERZITÁS állomásairól!


bottom of page