top of page

NAK Szakmai Színtér – Szakképzés info-pont

Frissítve: 2023. ápr. 20.

A 2023. évi Szántóföldi Napok központi témája a fenntarthatóság lesz. A természeti erőforrások tudatos és felelősségteljes használatának fontosságát felismerve, 2022 szeptemberétől a közoktatásban bevezették a tantervbe a Fenntarthatóság tantárgyat a 9-12. évfolyamos tanulók számára. Ehhez nyújtanak segítséget egy külön szakmai sátorban megtalálható szakképzési munkatársaink.


A NAK célja, hogy a magyar agrároktatás, -kutatásfejlesztés és -innovációs tevékenység megfeleljen az ágazat által támasztott igényeknek, illetve az uniós agrárpolitika kihívásainak. A kamara az ágazati oktatási rendszerbe minél több fiatal bevonásával, a munkaerőpiac igényeit gyorsan lekövetni képes gyakorlatorientált szakképzési rendszer kialakításával, a gazdálkodói kör képzésbe való bevonásával kívánja biztosítani a folyamatos generációváltást.


Nagy hangsúlyt helyezünk a pályaorientációra is, melynek keretében – többek között – különböző szakmai rendezvényekre juttatjuk el a fiatalokat, hogy megismerhessék az ágazatban rejlő szépségeket és lehetőségeket, a legújabb technológiákat. 2023-ban a Szántóföldi napokon is szeretnénk lehetőséget adni nekik mindezekre.



A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényre a kamara szervezésében mintegy 40 agrárszakképző és agrárszakképzést is folytató intézményből több száz középiskolás diákot várunk, akik a fenntarthatóság témakörben a helyszínen az agrárium több területén bővíthetik a tudásukat.


A tudásverseny keretében iskolánként 6-12 diákból álló csapatok indulhatnak, akik a kiállítás öt szakmai információs pontján, különböző témákban (mező-, víz- és talajgazdálkodás, erdészet, agrármeteorológia) tartott, 5-10 perces előadásokon elhangzott, illetve a mintegy 1,5 hektáros kamarai kiállító területen található információk alapján kitöltött feladatlapok leadása után ajándékcsomagot vehetnek át. A kiállításon szerzett tapasztalataikat pedig a hazautazást követően alkotott, és a NAK-hoz visszajuttatott plakátokon oszthatják meg a tanulók. A tudásverseny a plakátok szakmai zsűrizése és a kiállításon leadott feladatlapok értékelése alapján zárul majd, amelynek végén a legjobban teljesítő három csapat részesül további díjazásban.


A mezőgazdasági termelésben részt vevő, a kiállításra látogató termelői oldal a szakmai sátorban a duális agrárszakképzésről, az ehhez kapcsolódó kamarai gyakorlati oktatói vizsgáról, mesterképzésről is tájékozódhat. Emellett a felnőttek ingyenes tanulási lehetőségei iránt érdeklődők az agrárszakképzésben tanulható szakmákról, szakmairányokról kaphatnak információkat.

bottom of page