top of page

NAK Szolgáltatások a NAK Szántóföldi Napokon

Talaj-, növény- és gabonavizsgálat, továbbá helyszíni tájékoztatás az e-Gazdálkodási Naplóval kapcsolatban a NAK Szántóföldi Napokon


A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz lehetőség a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva ideje alatt talaj- és levélminták leadására a Szolgáltatások sátorban és egyben a laboratóriumi vizsgálatok megrendelésére. A rendezvény ideje alatt ingyenes gabona beltartalmi vizsgálatot is végzünk tagjaink részére, amelyhez minimum 1000 gramm gabonaminta szükséges.

A gyümölcsfajok közül szőlőben, kajszibarackban, földieperben, míg a szántóföldi növényeknél például kukoricában ilyenkor aktuális a levél-, illetve növényanalízis elvégzése. A NAK ennek megfelelően lehetőséget biztosít a laboratóriumi vizsgálati szolgáltatása keretében arra, hogy levélmintáit a rendezvény ideje alatt leadja a helyszínen, a NAK bemutató területén a Szolgáltatások sátorban.

Az AKG program résztvevőinek az alapkövetelmények szerint rendelkezniük kell 5 évnél nem régebbi legalább szűkített talajvizsgálati eredményekkel, így akinek az idei évben ez aktuálissá válik, el kell végeznie. Ennek megfelelően kollégáink a helyszínem nem csak a növénymintákat veszik át, hanem a talajmintákat is.


Az eredményekre alapozottan, vagy már meglévő vizsgálati jegyzőkönyv alapján lehetőséget biztosítunk tápanyag-gazdálkodási terv rendelésére is.


A megrendeléshez a gazdálkodó adatai mellett az érintett parcella adataira (blokkazonosító, tábla sorszám, helyrajzi szám, tábla mérete) illetve a mintára vonatkozó adatok (mintavétel ideje, talajnál: mintavételi mélység, levélnél: faj, fajta) szükségesek, valamint természetesen a megfelelően vételezett talaj- vagy növényminta. A rendelést kollégáink néhány perc alatt rögzítik.


A mintavételezés lehetséges hibája sokkal nagyobb, mint a vizsgálaté, ezért a helyes mintavételhez érdemes átnézni a talaj- és levélmintavételi útmutatóinkat, amelyek a szolgáltatások oldalunkon elérhetőek letölthető formában. Ezekben részletesen megtalálható a mintavétel módja, a szükséges mintamennyiség és a megfelelő mintatárolás, valamint mintaazonosítás mikéntje is.


Akik nem mintákkal érkeznek, azoknak is érdemes ellátogatnia a Szolgáltatások sátorhoz, hiszen személyesen tájékozódhatnak valamennyi szolgáltatásunkkal kapcsolatban, többek között az újonnan induló, elektronikus gazdálkodási naplót érintően is.


Kommentare


bottom of page